מיתופיה 2010
ב- 19/8/2009 התכנסנו לכנס מיתופיה הששי, בספריה המרכזית במודיעין. כנס זה אורגן על-ידי קהילת טולקין בשילוב עם קהילת הארי-פוטר לבוגרים הנה חוויותיהם של כמה מן המשתתפים:
(רשמים נוספים ניתן לקרוא בפתיל סיכום הכנס בפורום קהילה)
ראובן (mime)
איכשהו בד"כ לא יוצא לי לתת סיכום מפורט, אבל הפעם ממש נהניתי, אז הנה:
כהערה כללית, היה ממש ממש מוצלח. היה טבעי שאחרי תום עידן הספרים הפוטריסטיים תהיה איזושהי נפילה, והפעם אפשר היה להוסיף חשש טבעי מקיום (לראשונה?) של כנס כזה מחוץ לגוש דן. אפשר להגיד בפה מלא שכל החששות התבדו. היה מפוצץ, וגם ראיתי המון פנים חדשות שלא נראו עד כה במיתופיה. מבחינת תכנים, אני חושב שזה ללא ספק המיתופיה הכי עשיר ומעניין עד כה. רק חבל שהיה כל כך חם...
בכל אופן, אלה ההרצאות שהייתי בהן -
יעל סלע-שפירו על תרגום: מרצה מצוינת והרצאה מעניינת. הייתי מעדיף מצד שני שההרצאה תהיה פחות מבואית ותיתן הרבה יותר דוגמאות.
יהונתן גארב - הרצאה מרעננת מאוד שנתנה עוד נקודת מבט על הבסיס ה"פגאני" של שר הטבעות (בין שאר דברים). היה משעשע לראות איך מרצה מהאקדמיה נותן הרצאה כחובב-טולקין לכל דבר ועניין, ולא נותן איזו הרצאה יבשה ומעונבת.
אחרי ההפסקה היתה התלבטות בלתי אפשרית בשני הסלוטים הבאים, בדיעבד אני חושש שעשיתי שתי בחירות לא נכונות, ופספסתי את גדעון ואמנון הלל (שאיתו לפחות הספקתי קצת לפטפט בחדר של אילן).
זיו קיטרו - הרצאה משעשעת מאוד על תולדות הטאוור של לונדון, אבל אולי באתי עם ציפיות קצת מוגזמות (הבטן שלי נשארה שלמה...)
לוטם על טולקין/שייקספיר - הרצאה עם כמה נקודות מעניינות (בייחוד עניין בית הסוכנים ביחס למקבת), אבל גם כמה שגיאות עובדתיות די גסות ותיאוריות שלא שכנעו כל כך.
לימור שיפוני - טוב, כל מי שהיה שנה שעברה לא יופתע לשמוע שהיא היתה מצוינת. מי שלא היה, מן הסתם זכה לתענוג של הפעם הראשונה (ואני מקווה שמי שפיספס את שתי הפעמים, יזכה במיתופיה הבאה).
דני אורבך - לטעמי ההייטלייט של הכנס. הרצאה מאוד מעניינת, שמעמידה את טולקין הן ביחס לספרות המאה ה-19 והן ביחס לספרות המאה ה-20, ועם פתיחת ההרצאה המוצלחת ביותר ששמעתי.
זהו בערך ושוב תודה לכל המארגנים.
דני (Cuchulainn)
אני נהנתי במיוחד מהכנס האחרון - על כל חלקיו כמעט. למעשה, קשה לי לזכור כנס כל כך מוצלח. אפשר להתחיל מהמקום: המסעדה הממוזגת הצמודה היתה ממש פינוק, וגם העדרם של דוכנים של מגדי עתידות / סיינטולוגיה שיפר את מצב הרוח. האולמות היו גם נחמדים, והחללים בספריה יצרו אווירה מאד נוחה למינגלינג.
ההרצאות היו מצויינות. למעשה, זו הפעם הראשונה בקריירת הכנסים שלי שנכנסתי להרצאות כל הזמן בלי לפספס אפילו סלוט אחד. נכנסתי קודם כל להרצאה של יעל סלע-שפירו על תרגומים. כמתרגם לשעבר, היא היתה מעניינת במיוחד מבחינתי, רהוטה וקלילה יחסית. אבל הבעיות שהיא דיברה עליהם , תרגומים של פסוקים תנכ"יים ששונו, כמו - ותהי צורת אמת לדמוניו, או תרגומים ארכאיים באופן מגוחך ("חרה אפי בחברי/ דיברתי עמו וייכלה חריי") הן בעיות אמיתיות שמעסיקות כל מי שמתעניין בתרגום. אחר כך, המצב רק השתפר. ד"ר יונתן גארב היה הפתעה מצויינת. נדיר לפגוש איש אקדמיה טולקינאי כל כך, עם אהבה אמיתית לספרים. ובכלל, הדבר שאני הכי אוהב בכנסים, זה ידע חיצוני שמעשיר אותנו מפרפקטיבות לא צפויות. וכחובב מיתולוגיות ודתות, מאד אהבתי את הקישור שגארב עשה בין טולקין למסעות החניכות של השמאנים.
לצערי פספסתי את ההרצאה של נבט בבוקר. וחבל, כי אני באמת אוהב את דנטה. האם היא הוקלטה? כנ"ל בנוגע להרצאה מעוררת התיאבון של נועה, שבשביל להגיע אליה הייתי צריך מכונת זמן סטייל הרמיוני.
ההרצאה של גדעון היתה מעולה כרגיל. אם דיברנו על פרספקטיבות חיצוניות חדשות, נדמה לי שאף אחד לא עשה קודם קישור מוצלח ומעניין כל כך בין טולקין לספרות העברית דווקא. יהיה מעניין לשמוע הרצאה עתידית דומה שתעסוק גם בנפילתו של מלקור בשירת ליתיאן.
עמנואל לוטם היה לדעתי חוויה מעורבת. מצד אחד, הוא לא היה כריזמטי בלשון המעטה, ודיבר לאט מדי לטעמי. מצד שני, לאחר כמה שנים באקדמיה כבר התרגלתי להרצאות מהסוג הזה. התוכן של ההרצאה, לעומת זאת, היה מרתק ולימד אותי באופן אישי הרבה דברים חדשים (במיוחד הקשר בין בית הסוכנים לשושלת סטיוארט האנגלית). רק חבל שהוא, כמו כמה מרצים אחרים, לא עמד ממש בזמנים ולקח זמן על חשבון המינגלינג, שתמיד חשוב בכנסים מסוג זה.
לימור שיפוני היתה לדעתי ההיילייט האמיתי של הכנס. קחו לדוגמא את הסיפור הראשון שהיא סיפרה - מעשייה קלאסית ושדופה יחסית, ובכל זאת, מצאתי את עצמי מרותק ועם פה פעור. היא כל כך מקצועית כמספרת סיפורים, עד שלדעתי היא יכולה לרתק קהל גם בסיפור על טיח שמתייבש על הקיר. וגם הסיפורים האישיים יותר שלה, על חוויותיה כמספרת סיפורים, היו מעניינים מאד לטעמי.
על רן ואמינוב בדרכים - אין מילים. התאכזבתי אמנם שלא זכיתי בפרס באבא, אבל תמיד יש שנה הבאה...
נבט (טילדי)
המיקום היה טוב לדעתי, בית הקפה אנג'לו היה מצוין, ושעשע אותי שבשלב מסוים המלצרית שאלה אם אנחנו פוטריסטים או טולקינאים... המפגשים החברתיים היו חטופים, קצרים ומפוזרים משהו אבל זה לא גרע הרבה מההנאה מהכנס עצמו, כי גולת הכותרת בלי ספק היו ההרצאות וכי אני יודעת שלא צריך כנסים כדי להיפגש ושיהיה לנו עוד הרבה הזדמנויות.
ההרצאות בכנס היו הכי טובות שיצא לי לשמוע אי פעם, לא רק בכנסים אלא בכלל.
גדעון – הלוואי שהיית מרצה שלי באונ'! ההרצאה הייתה מדהימה, ניתוח פשוט מבריק ומעניין בטירוף. דיברת על שני ספרים שאני ממש אוהבת והארת לי אותם מזווית חדשה לגמרי – ישבתי לכל אורך ההרצאה עם עיניים גדולות כמו צלחות. ההצגה של הדברים הייתה ממש מגניבה, משעשעת לעתים מזומנות. לא אכפת לך שאני אגנוב חלק מהבדיחות, נכון?
דני – כנ"ל! ההרצאה שלך הייתה מאלפת, קישרת בין דברים שלא חשבתי עליהם בכלל. חבל רק שלא שמעתי את ההרצאה הזו לפני המבחן שהיה לי על ניטשה ועל מושג ה"על-אדם", על בליינד הייתי מוציאה 100 אחרי ששמעתי אותך.
היה כיף ממש לשמוע את הסיפורים של שיפוני, היא מוכשרת מאוד והרגשתי שוב כמו ילדה קטנה ששומעת סיפור לפני השינה. כמובן שהעיסוק בנשים של המלך ארתור והעובדה שהסיפורים שופכים אור גם עליהן גרמו לי הנאה עצומה.
ההרצאה של לוטם הייתה מעניינת כי אני אוהבת את שייקספיר וטולקין מאוד, והיה לי כיף לראות איך טולקין לקח את הפנטזיה צעד אחד יותר רחוק משייקספיר. כמו כן נהניתי שלוטם הקריא שני קטעים שאני מאוד מאוד אוהבת – אחד מהם זה האפילוג של חלום ליל קיץ והשני הוא כמובן הקרב בשדות הפלנור שבו איאווין מכסחת את הצורה למלך המכשף (מעניין אם הוא הקריא מתוך תרגום לבנית או לוטם... ) אבל הוא האריך בדיבור יתר על המידה ודיבר לאט ובשקט מה שהקשה עליי קצת לעקוב.
רן ואמינוב בדרכים: ח"ח על ניסיון העלוב והפתטי שלכם להציג בעזרתי תקינות פוליטית – זה לא עבד אבל זו הייתה מחווה נחמדה. כרגיל, צחקתי עד שנקרעו לי הריאות. כל הכבוד לזוכים בפרס באבא, צריך מחקרים של שנים כדי להגיע למסקנות כאלו...
הדבר היחיד שהפריע לי היה לפספס את שאר ההרצאות והאירועים כי נראה שהם היו ממש מגניבים אבל בגלל שזו הבעיה של כולם לא נעים לי להתלונן וחוצמיזה – שאלה יהיו הצרות שלנו. כל הסגל עשה עבודה מדהימה, הכנס דפק כמו שעון. כל הכבוד לכל מי שהשתתף בארגון!
ציטוט נבחר מתוך הכנס: "אני דופק את הנכדה של גאלאדריאל!!!" (מתוך ההרצאה על "רומן רוסי"... גדעון, אתה מלך!)
יובל (האדמו"ר/ אייתלאדאר)
(אז עכשיו אני האדמו"ר גם פה? נו שוין! להווי ידוע שבעבר הייתי אייתלאדאר, ואני עדיין עונה לכינוי, כמו גם לכתובת המייל. )
לא הייתי בהרבה הרצאות - הייתי בשלוש בלבד - אבל אלה שהייתי בהן, היו מוצלחות מאד. גדעון אורבך גרם לי לראות הן את סארומן הן את יעקב מירקין באור חדש - למרות שסיימתי לקרוא את "רומן רוסי" בפעם השניה ממש לא מזמן, גדעון גרם לי לרצות לקרוא אותו שוב. קולקבוד, גדעון!
עמנואל לוטם האיר עיניים בקשר ליחסים המורכבים (והחד-סטריים, אבוי) בין שייקספיר לטולקין, והביך את אחד היושבים בשורה הראשונה...
בהרצאה השלישית צר לי לומר שניקרתי קלות, לא בגלל התוכן אלא פשוט בגלל עייפות כרונית.
מפגש הטולקינאים היה מקסים, בהחלט אנשים שבא לי להכיר יותר טוב. מצטער שלא יכולנו, אני ובן-גיסתי, להישאר יותר מאוחר!
עכשיו אני קורא שזה נחשב כנס סופר-מוצלח - מלחיץ אותי, כי זה הכנס הראשון שלי ולפיו אני אמדוד את הכנסים הבאים (בתקווה!)...
בכל אופן, כל הכבוד לעושים במלאכה. אני - נהניתי!
גולדברי-בת-הנהר
הכנס הראשון שהייתי בו ואין ספק שהספקתי המון. הייתי ב7 הרצאות, רובן היו ממש מעניינות וחידשו לי. בעיקר אהבתי את ההרצאות של נבט, גדעון ודני. גם ההרצאה של יהונתן הייתה מעניינת נורא. היה לי קצת מצחיק לפגוש שמה מורים מהבצפר שלי. המבנה היה ממש מבלבל, אבל די נוח. רן ואמינוב בדרכים היה קורע, הייתי צריכה ללכת קצת לפני שזה נגמר. אחלה כנס
יום אחד יצטרף לקהילה מישהו יותר קטן ממני :-)
תמונות מאת ארנון
תמונות מאת נבט